Koop een goede multimeter

Sommigen denken wellicht "ach waarom zou ik 100 euro uitgeven aan een multimeter, terwijl je bij een bouwmarkt of andere zaak voor een paar tientjes een redelijke hebt"

Wel ten eerste zijn goedkope multimeters veelal niet elektronisch veilig.. De componenten in de meter zijn vaak slecht gesoldeerd, van Chinese makelij met weinig kruipruimte voor afscherming van stromen.. Je wil toch ooit 230 wisselstroom meten om te kijken of een trafo goed werkt en sommigen hebben onveilige zekeringen, goedkoop en dus chineese troep. De bussen waarin de testsnoeren moeten maken vaak geen goed contact en bij sommigen mag je gelijk en wissel door elkaar gebruiken. Het zal je maar gebeuren dat je even niet oplet en de meter in gelijkspanning of weerstand meten hebt staan en sterke wisselstroom meet.

Vuur en schok of het opblazen van je meter is dan niet ondenkbaar. Van belang is ook te letten welke veiligheids (CE-keurmerk) - of CAT norm je meter heeft, wat zoveel zegt als tot welke voltages je mag meten. Bij goedkope meters moet je dat niet vertrouwen en veelal voldoen uit China gekochte of bestelde meters niet aan Europese veiligheidsnormen.

 

Wil je een meter die exact meet, kies dan een duurdere gekalibreerde meter. Zie conrad. Over het algemeen en dat geld voor veel meetaparatuur gaat het om de nauwkeurigheid in verhouding dus procenten. Kies ook een meter met een hoge impedantie, (20 Mohm) omdat als je een schakeling parallel in voltage meet beïnvloed de impedantie van de meter de uitslag. Tot slot bij diode meting of stand is het goed dat het groene, rode en kleuren leds kan meten en die de spanningsval aangeeft. Wat heb je aan een meter die geen diodemeting kan doen bij groene leds. Een goede meter moet het volgende kunnen:

- < 10 a 20 ampère

- micro/ miliamperes

- Volt en mVolt

- weerstand.

- diode meting

- capaciteit

- temperatuurmeting (hoe warm wordt die IC)
 

Natuurlijk het allerbelangrijkste een stand om te meten of iets geleid. Of wel kortsluit meting. (Maakt iets contact) Je wil toch weten als je alles gesoldeerd hebt waar eventueel kortsluiting zit of contact maakt Vaak de eerste test na het in elkaar solderen van een testprint. Test de meter die je wil kopen of je een duidelijke piep hoort en of de meter snel reageert op contact.

Sommige meters zijn te koppelen met een pc of met een App via bluetooth

* Vertrouw multimeters met een directe USB  aansluiting zonder galvanische scheiding, zoals optische niet!

Daarom is het handig als er een laptop, tablet of PC in de buurt is, ook en vooral om datasheets te bekijken van een onderdeel.

 

 

Schaf een soldeerhulpje aan

Je hebt maar twee handen,een om de soldeerbout vast te houden en de ander voor het soldeertin. Heb je nog geen soldeer ervaring, soldeer eerst eens wat draden aan elkaar met behulp van het soldeerhandje of extra handje. Let goed op dat je beide draden eerst goed verhit en dan de soldeertin laten vloeien. Stook het niet te heet en let goed op of het soldeer goed vloeit. Gebruik het liefst loodvrije soldeer, maar bedenk dat je iets meer warmte moet gebruiken.

Om het nuttige met het praktische te combineren, kun je soldeerervaring op doen door zelf je egien testsnoeren te maken. Maak een zwarte en rode testsnoer met aan beide zijden een male banaanstekker. Je koopt dan meetpennen (bijvoorbeeld Hirchmann)  met female banaanconnectors. Soldeer ook minigrijpertjes met female banaanstekker.

Schaf een regelbare soldeerstation aan.

 

Een goede soldeerstation heb je in alle prijsklassen.. Ideaal zijn soldeerstations die je op temperatuur kan instellen en ongeveer 80 Watt vermogen heeft. Kijk ook of je verschillende soldeerstiften kan gebruiken. Ideaal zijn korte brede punten. Deze maken goed contact. Maar het is jou wat je het beste vind. Vermogen is belangrijk omdat een bout warmte afgeeft en niet te gauw mag afkoelen waardoor de soldeertin niet goed kan vloeien. Let op stook niet te lang. Maar dat is een kwestie van ervaring. Te weinig en te veel tin moet je vermijden. Maar dat is een kwestie van oefening. Zorg er wel voor dat je tijdens het solderen de print niet beweegt. Kijk ook eens op YouTube

Zoek de datasheet van het onderdeel op internet op en kijk wat de maximum soldeertemperatuur is

Vermogen is Watt x tijd of (ampere) I x I x R (weerstand)

Gebruik soldeer flux

Het koper op de print en de draden van de compenten of aansluitcontacten van een IC met voldoende flux in smeren, helpt bij het goed vloeien van het soldeer. Dat geldt met name van SMD onderdelen solderen.

Flux, flux, flux is het devies

Schaf een goede verlichting aan met eventueel een loep ingebouwd

Schaf een goede elektronica zijkniptang aan

Een goede scherpe zijkniptang het liefst met lange smalle bekken is heel handig. Let op dat je een goede tang koopt met geharde bekken en het liefst een die terug veert. Knip de draden pas na solderen los en als het soldeer goed is afgekoeld. Let op rondspringende draadjes. (hou het draadje met je vingers vast). Kijk uit dat het niet in je print sprint of in je apparatuur.

 

Schaf een (paar) breadboard(en) aan

Op en breadboard kun je de onderdelen of componenten in de board steken. Schaf tegelijkertijd ook de nodige steek(verbindings)kabeltjes aan. Voordat je componenten op een print soldeert is het goed om de schakeling die je wil maken uit te testen en te proberen op een breadboard. Het voordeel is dat je niet hoeft te solderen of los te solderen. Pas als de schakeling goed werkt kun je het op bijvoorbeeld eilandjes print solderen. Het voorkomt veelvuldig moeten los solderen met de kans op beschadiging van het koper wat los kan laten op de print

Schaf een goede printhouder aan

Aangezien je  je beide handen nodig hebt is het enorm handig bij het solderen als je je print kan vastklemmen. In deze houder kan de print ook horizontaal draaien, zodat je de soldering kan zien aan de onderkant en de componenten aan de bovenkant. Ook ideaal om de componenten en print of solderingen door te meten.